Sommige mensen worden misselijk van hun kunstgebit. Dit kan veroorzaakt worden door meerdere factoren. Soms ligt de misselijkheid niet aan het kunstgebit, maar heeft het een andere oorzaak. In dit artikel leest u meer over misselijkheid bij het dragen van een prothese en wat u eraan kunt doen.
Misselijk door kunstgebit, de oorzaken
Als u een kunstgebit draagt, kunt u misselijk worden. Dat kan onder andere komen door:
- Het moeten wennen aan het kunstgebit;
- Overgevoeligheid voor de verhemelteplaat;
- Psychische oorzaken.
Het is verstandig om eerst uit te zoeken wat de achterliggende oorzaak is van de misselijkheid. Zo kunt u een goede oplossing zoeken voor het probleem.
Wennen aan het kunstgebit
Als u voor het eerst een kunstgebit krijgt, is dat even wennen. Uw mond voelt heel vol en in de eerste periode kunt u misschien moeilijk praten en eten met een kunstgebit. Ook kunt u last krijgen van misselijkheid in deze fase. Vaak gaat deze misselijkheid na verloop van tijd vanzelf over, net zoals u op den duur goed leert eten en praten met een kunstgebit.
Tips bij misselijkheid door kunstgebit
Misselijk door kunstgebit in de wen-fase? Het dragen van een kunstgebit went sneller als u deze tips probeert:
- Draag het kunstgebit zo vaak mogelijk. Zo went u het snelste aan het volle gevoel in uw mond. Door het kunstgebit vaak uit te doen, duren de ongemakken zoals misselijkheid alleen maar langer.
- Probeer ondanks eventuele pijn toch regelmatig te blijven eten. Van honger kunt u ook misselijk worden.
- Probeer een natuurgeneesmiddel. Het schijnt bijvoorbeeld dat gember helpt tegen misselijkheid. U kunt verse gemberthee drinken (bekijk aanbod, aff.), maar er zijn bijvoorbeeld ook gembercapsules (aff.) verkrijgbaar.
- Zoek afleiding, zodat u niet steeds gefocust bent op eventuele misselijkheid. Ga bijvoorbeeld een spannende film kijken, winkelen of een eind wandelen. U zult merken dat de misselijkheid steeds langer wegblijft.
Bent u na een aantal weken of maanden helemaal gewend aan het kunstgebit, maar blijft u last houden van misselijkheid, overleg dan even met uw tandarts.
Misselijk door de verhemelteplaat
De verhemelteplaat vormt de verbinding tussen de kunsttanden- en kiezen van de bovenprothese. Het bestaat uit een dun, tandvleeskleurig stuk kunsthars dat tegen het gehemelte aanzit. De verhemelteplaat geeft stevigheid en stabiliteit aan het kunstgebit. Zonder deze plaat zal het kunstgebit sneller breken. De verhemelteplaat vormt een laagje tussen de tong en het gehemelte, en dat kan misselijkheid veroorzaken. Sommige mensen zijn namelijk gevoelig voor druk tegen het gehemelte en krijgen daardoor last van een kokhalsreflex.
Verhemelteplaat aanpassen bij misselijkheid
Bent u misselijk door het kunstgebit, laat de tandarts of tandprotheticus dan eerst even naar de verhemelteplaat kijken. Soms kan deze een stukje worden ingekort, waardoor hij wat minder ver naar achteren loopt. Hierdoor verminderen de kokhalsneigingen en misselijkheid vrijwel direct. Ook het rebasen van het kunstgebit (het aanbrengen van een extra zacht laagje aan de binnenkant van de prothese) kan soms helpen tegen misselijkheid.
Misselijk door kunstgebit: psychische oorzaken
Misselijkheid kan ook ‘tussen de oren’ zitten. Sommige mensen zijn bang dat de misselijkheid tijdens de wen-fase niet overgaat. Die angst kan de misselijkheid juist in stand houden. Andere psychische oorzaken voor misselijkheid door kunstgebit zijn bijvoorbeeld:
- Het moeten dragen van een kunstgebit niet goed kunnen of willen accepteren;
- Zich schamen voor het kunstgebit, bijvoorbeeld als iemand nog vrij jong is.
Psychische oorzaken verhelpen
Bent u misselijk door het kunstgebit en hebben deze klachten een psychische achtergrond, dan kan een psycholoog uitkomst bieden. Uw huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar deze hulpverlener. Ga met misselijkheid wel altijd eerst even langs een tandarts en/of huisarts om uit te sluiten dat de klachten door de prothese komen of een lichamelijke oorzaak hebben.
Misselijk door kunstgebit: wat als het nooit overgaat?
Helaas komt het ook voor dat een kunstgebit nooit went. Sommige mensen blijven chronisch last houden van misselijkheid door de gehemelteplaat. Aanhoudende misselijkheid door een kunstgebit komt de gezondheid natuurlijk niet ten goede. In dat geval is het beter om een andere oplossing te kiezen. Een klikgebit is dan een goed alternatief.
Misselijk door kunstgebit? Een klikgebit kan helpen
Een klikgebit is een kunstgebit op implantaten: metalen staafjes die in de kaak worden gezet en daar stevig vastgroeien in het bot. De prothese wordt vastgeklikt op de staafjes en kan daardoor niet verschuiven. Zodoende is er ook geen gehemelteplaat nodig, en dat is dé oplossing bij misselijkheid door een kunstgebit. Het gehemelte blijft gewoon vrij, en de kokhalsneigingen verdwijnen. Het klikgebit is echter niet geschikt voor iedereen. Uw behandelaar kan u vertellen of u in aanmerking komt voor een klikgebit.
Klikgebit aanmeten als een gewoon kunstgebit niet went
Als u kiest voor een klikgebit, moet u wel zeker weten dat de misselijkheid door het kunstgebit komt. Het aanmeten van een klikgebit is een behoorlijke ingreep die u niet ‘zomaar even’ doet. Er moeten schroeven in het kaakbot worden geïmplanteerd, die daarna eerst moeten vastgroeien. Bovendien moeten sommige mensen eerst nog een kaakoperatie ondergaan omdat hun kaakbot te dun is. Een klikgebit is daardoor vrij kostbaar, en niet iedereen komt in aanmerking voor een vergoeding. Het zou dus zonde zijn als u deze ingreep laat uitvoeren terwijl de misselijkheid wordt veroorzaakt door iets anders.
Overstappen van kunstgebit naar klikgebit?
De basisverzekering vergoedt de kosten voor een klikgebit alleen als u al een poosje (meestal een paar jaar) een gewoon kunstgebit heeft gedragen. Uw kaken moeten daardoor zodanig zijn geslonken dat het aanpassen van het kunstgebit geen optie meer is. Het is dus niet zo dat u een klikgebit kunt nemen als u na een paar weken of maanden nog altijd misselijk door het kunstgebit bent. In uitzonderlijke gevallen wordt het klikgebit eerder vergoed, bijvoorbeeld als de tandarts echt geen andere mogelijkheid ziet.
Komt u in aanmerking voor klikgebit vergoeding?
Uw behandelaar kan inschatten of u in aanmerking komt voor de vergoeding van een klikgebit. Houd er altijd wel rekening mee dat u een gedeelte van het klikgebit zelf moet betalen, denk maar aan het eigen risico. Het is meestal een illusie om te denken dat een kunstgebit gratis is. Check bij uw zorgverzekeraar welke regels er gelden voor de vergoeding van een klikgebit.