Een gedeeltelijk kunstgebit als u nog niet alles mist

Een kunstgebit hoeft niet altijd een volledig kunstgebit te zijn. U kunt ook kiezen voor een gedeeltelijk kunstgebit dat uw eigen gebit aanvult. Een gedeeltelijk gebit is bijvoorbeeld een goede oplossing in de volgende situaties:

 • Er missen een aantal tanden en kiezen, en u stoort zich aan (of schaamt zich voor) de ‘open gaten’ in uw gebit;
 • U heeft nog een aantal tanden en kiezen, maar door de missende elementen kunt u niet goed eten en/of praten;
 • U mist een aantal tanden en kiezen, maar u ziet de keuze voor een volledig kunstgebit (nog) niet zitten.

Een gedeeltelijk kunstgebit kan de beet herstellen en daarmee niet alleen het restgebit te beschermen, maar ook de functie te verbeteren. Zo kunt u weer normaal eten, praten en lachen. Er zijn twee mogelijkheden als u kiest voor een gedeeltelijk kunstgebit: een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars of een frameprothese. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is.

Een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars (plaatje)

Een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars is eigenlijk een mini-kunstgebitje. Het wordt, net als een volledig kunstgebit, gemaakt van tandvleeskleurig kunsthars en tanden van kunsthars of porselein. Een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars wordt ook wel een ‘plaatje’ genoemd, en bestaat uit een rijtje tanden en/of kiezen die uw missende elementen vervangen. Afhankelijk van de grootte en de plaats van het restgebit kan het plaatje stevig vastzitten omdat het aan de binnenkant (verhemelte of tongzijde) tegen de andere tanden en kiezen aanzit. Soms zijn er nog weinig eigen tanden en kiezen, en dan heeft het plaatje te weinig steun. In dat geval wordt het kunstgebit vastgezet met een gebogen metalen haakje aan de naastgelegen kiezen.

De voor- en nadelen van een gedeeltelijk kunstgebit (plaatje)

Een gedeeltelijk kunstgebit van hars heeft voor- en nadelen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden bij uw keuze voor het soort kunstgebit.

Voordelen van een gedeeltelijk kunstgebit van hars (plaatje):

 • Een plaatje kan door de tandarts of tandprotheticus gemakkelijk worden aangepast als uw gebit verandert. Stel dat u nog een tand of kies verliest, dan kan die vrij eenvoudig worden bijgeplaatst in het kunstgebit. Zo groeit u langzaam naar een volledig kunstgebit toe en dat is vaak prettiger dan ineens alles te laten trekken.
 • Een plaatje is minder duur dan een frameprothese.

Nadelen van een gedeeltelijk kunstgebit van hars (plaatje):

 • De haakjes waarmee de prothese eventueel wordt vastgemaakt aan uw eigen kiezen, kunnen gaan schuren en daardoor irritatie aan het tandvlees en/of beschadigingen aan de echte kiezen veroorzaken. Deze prothese is dus niet heel goed voor de eigen tanden en kiezen, ook omdat er vaak veel plak en tandsteen ontstaat langs de tandhalzen.
 • Bij gedeeltelijk kunstgebit van hars zit er op het verhemelte ook een plaat, net als bij een volledig kunstgebit. Sommige mensen worden daardoor misselijk van het kunstgebit.

Een frameprothese als gedeeltelijk kunstgebit

Een andere mogelijkheid is een frameprothese. Dit is ook een gedeeltelijk gebit, maar heeft een metalen basis, waar het tandvleeskleurig kunsthars aan vastzit. Aan deze metalen basis zitten ’klammers’, dat zijn metalen haakjes die om de eigen kiezen vastzitten. Deze klammers zijn helemaal naar de vorm van de kiezen gegoten en passen dus heel nauw. Daarom schrapen ze niet langs de tanden en zullen ze geen beschadigingen veroorzaken.

Voor- en nadelen van een frameprothese

Ook een frameprothese heeft zo zijn voors en tegens. We zetten ze voor u op een rij.

Voordelen van een frameprothese:

 • Een frameprothese zit over het algemeen lekker vast. Daardoor kunt u over het algemeen beter eten met een kunstgebit.
 • Omdat een frameprothese voorzien is van een volledige metalen basis, heeft u ook geen plaat op het gehemelte. Een smalle en dunne metalen brug of ring op het verhemelte geeft veel meer comfort dan een volledige plaat van kunsthars.
 • De ankers (haakjes waarmee de prothese vastzit) zijn zodanig ontworpen dat voedsel zich minder makkelijk vasthecht. Daardoor ontstaat er op die plek minder plak en tandsteen op het gebit.
 • De ankers zitten beter vast dan bij een kunstgebit van hars, en geven daardoor minder irritatie en kans op beschadiging van de echte kiezen.

De nadelen van een frameprothese:

 • Een frameprothese is, in tegenstelling tot een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars, gemaakt met als doel de rest van de tanden en kiezen te behouden. Bij een frameprothese is het dan ook moeilijker om kiezen erbij te plaatsen.
 • Een frameprothese is duurder dan een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars.

Kosten gedeeltelijk kunstgebit

Indien u een gedeeltelijk kunstgebit laat maken, krijgt u hiervoor geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Dit geldt zowel voor een ’plaatje’ (gedeeltelijk kunstgebit dat geheel van kunsthars gemaakt is) als voor een ’frame’ (frameprothese) met een metaalbasis.
Om de kosten van een gedeeltelijk kunstgebit te kunnen declareren moet u een aanvullende verzekering hebben. Er zijn veel aanvullende verzekeringen die 75% van de kosten voor een gedeeltelijk gebit vergoeden. Uw verzekering kan u daar meer informatie over geven, maar het staat ook in uw vergoedingenoverzicht op de website van uw zorgverzekering. Het gaat hier om de tandartscodes G411 voor een gedeeltelijk kunstgebit van kunsthars of de code G451 voor een gedeeltelijk kunstgebit met metaalbasis, een frameprothese.