Uw eigen gebit houden of een kunstgebit nemen?

Een kunstgebit nemen is geen gemakkelijke beslissing. Natuurlijk wilt u het liefst uw eigen tanden en kiezen behouden, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Cariës, tandvleesproblemen of een ongeluk kunnen er de oorzaak van zijn dat het gebit verslechtert. Soms vallen tanden en kiezen daardoor spontaan uit. Het kan ook gebeuren dat de tandarts adviseert om het gebit (gedeeltelijk) te laten trekken, bijvoorbeeld als er om tandheelkundige redenen geen andere behandeling mogelijk is. In dit artikel leest u wat de opties zijn als u een kunstgebit overweegt.

Wanneer kiest u voor een kunstgebit?

Het menselijk gebit vervult veel functies. De belangrijkste rollen die uw tanden en kiezen spelen, zijn:

  • Eten. U heeft sterke tanden en kiezen nodig om iets af te bijten en voedsel te kauwen;
  • Praten. De tanden en kiezen bepalen in grote mate hoe uw spraak klinkt;
  • Uiterlijk. Uw gebit bepaalt in belangrijke mate hoe u eruit ziet, net als uw ogen, neus en oren.

Als tanden en kiezen slechter worden of wegvallen, heeft dat onherroepelijk gevolgen voor de functionaliteit. Eten gaat bijvoorbeeld pijn doen. Of u gaat een beetje slissen tijdens het praten. En als u in de spiegel kijkt, stoort u zich aan de missende tanden en/of kiezen. Dit zijn allemaal goede redenen om een kunstgebit te overwegen. Ook als uw gebit slecht is en u heeft daardoor bijvoorbeeld vaak last van kaakontstekingen, kan het beter zijn een kunstgebit te nemen.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit is een prothese: namaaktanden en -kiezen die verankerd zitten in tandvleeskleurig kunsthars. Een kunstgebit is sterk genoeg om goed mee te kunnen eten. Het gebit wordt helemaal op maat gemaakt, waarbij er rekening wordt gehouden met uw uiterlijk en uw wensen.

Een kunstgebit aanmeten, gebeurt in de praktijk van de tandarts of tandprotheticus. Dit gebeurt meestal in vijf stappen waarbij het kunstgebit in diverse tandtechnische fases opgebouwd wordt. Soms kan het in minder stappen gemaakt worden. Krijgt u voor het eerst een kunstgebit, vlak na het trekken van uw laatste tanden en kiezen, dan zal de prothese in één tot drie afspraken gemaakt worden. Dit is afhankelijk van het restgebit.

Een kunstgebit dat lijkt op uw oude gebit… of juist niet!

Uw eigen tanden kunnen zo goed mogelijk nagemaakt worden. Er zijn veel standaard vormen en kleuren. Die kunnen ook nog beslepen worden en zo worden aangepast aan uw eigen gebit van vroeger. Misschien heeft u nog gebitsmodellen die vroeger gemaakt zijn voor een kroon of voor een behandelplan. Neem die gerust mee als voorbeeld wanneer u een nieuw kunstgebit laat aanmeten. Natuurlijk kunt u in het nieuwe gebit ook eventuele schoonheidsfoutjes laten verdoezelen. Een scheve tand die weer recht wordt, of een iets witter gebit: er zijn veel mogelijkheden. Een kunstgebit nemen, maakt dat u zelf kan bepalen hoe u eruit ziet!

Volledig gebit of gedeeltelijk kunstgebit nemen?

U kiest voor een volledig kunstgebit als u zowel in de bovenkaak als in de onderkaak geen eigen tanden en kiezen meer heeft. Soms heeft u nog enkele eigen tanden over, maar is het beter om die ook te trekken zodat er een volledig kunstgebit kan worden geplaatst. Bij de keuze voor een volledig kunstgebit, heeft u verschillende opties. Een gewoon, los kunstgebit kunt u gemakkelijk uit de mond nemen. Een kunstgebit op implantaten zit steviger vast. En zo zijn er meer voor- en nadelen die u moet overwegen bij het kiezen voor een kunstgebit of een klikgebit.

Wanneer een gedeeltelijk kunstgebit nemen?

Er is ook een mogelijkheid tot een gedeeltelijk kunstgebit. In dat geval zijn er nog genoeg eigen tanden of kiezen over en worden de ontbrekende elementen vervangen door een prothese. Een gedeeltelijk gebit kan gemaakt worden met een volledige kunstharsbasis of met een metalen basis. Als de basis van metaal is, heet het een frame of frameprothese. Bij een frame in de bovenkaak ligt er een metalen plaat of ring tegen het verhemelte. Een frame in de onderkaak heeft een metalen rand langs de binnenkant van de onderkaak, onder het voorste deel van de tong.

Wennen aan een kunstgebit

Een kunstgebit nemen, heeft nogal wat gevolgen. Uw laatste tanden en kiezen worden getrokken. En daarna heeft u ineens een prothese in uw mond. Dat is wennen. U kunt in het begin last van pijnklachten hebben, of moeilijker kunnen praten of eten met een kunstgebit. Daarnaast moet u routine krijgen in het verzorgen en schoonhouden van uw kunstgebit. Gelukkig zijn de meeste mensen uiteindelijk heel tevreden met hun kunstgebit. De meeste klachten verdwijnen na verloop van tijd en na een poosje voelt de prothese heel vertrouwd.

Geeft uw gebit problemen en u twijfelt of een kunstgebit nemen wel de juiste keuze is? Praat er dan eens over met uw tandarts. Hij of zij kan na een gesprek en een tandheelkundig onderzoek advies op maat geven.