Kunstgebit ‘s nachts inhouden of niet?

U krijgt een kunstgebit en nu vraagt u zich ineens af hoe dat ’s nachts moet. Mag u het kunstgebit ’s nachts inhouden of is dat juist slecht? En wat als u de prothese ’s nachts niet mag dragen: moet het kunstgebit dan in zo’n glas water op het nachtkastje?

Kunstgebit ’s nachts inhouden na het trekken van de tanden

Tandartsen adviseren om het kunstgebit ’s nachts uit te doen. Behalve in de eerste periode, als uw tanden net getrokken zijn. Als u voor het eerst een kunstgebit laat aanmeten, worden uw laatste eigen tanden getrokken zodra de prothese klaar is. U krijgt het kunstgebit dan direct in. De prothese fungeert als een soort drukverband. Hierdoor kan het tandvlees niet teveel opzwellen. U moet de eerste dagen daarom uw kunstgebit ook ’s nachts inhouden. Doet u dat niet, dan heeft u kans dat u de prothese de volgende ochtend niet meer kunt inbrengen omdat het tandvlees te dik is.

Wel of niet slapen met kunstgebit?

Als de wonden na het trekken van de tanden en kiezen zijn genezen, kunt u de prothese ’s nachts beter uitdoen. Dat heeft een goede reden: als u de prothese toch blijft dragen, vermindert de doorbloeding van het tandvlees. Hierdoor kan de kaak sneller slinken. Dit kan tot gevolg hebben dat het kunstgebit al snel te los gaat zitten. U kunt dan lastiger eten of praten met de prothese. Haal in ieder geval altijd het ondergebit uit de mond als u naar bed gaat. Als u niet kunt slapen met een ‘lege’ mond, dan kunt u eventueel alleen het bovengebit ’s nachts inhouden.

Kunstgebit droog of nat bewaren?

De adviezen over het bewaren van het kunstgebit verschillen nogal. De een adviseert om het kunstgebit ’s nachts in een glas water te leggen om uitdroging te voorkomen. Andere tandartsen zeggen weer dat droog bewaren beter is om kalkafzetting en contact met schimmels en bacteriën te voorkomen. Vraag uw tandarts om advies; deze is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Een paar tips:

  • Bewaart u uw kunstgebit in een glas water, zorg dan in ieder geval dat u het water dagelijks ververst. Spoel het kunstgebit ook altijd goed af voordat u het weer inbrengt.
  • Bewaart u het kunstgebit droog, leg de prothese dan in een speciaal opbergdoosje zodat het goed beschermd is.
  • Reinig uw kunstgebit. Dagelijks schoonmaken met een speciale protheseborstel (aff.) is écht nodig! Daarnaast kunt u hardnekkige aanslag en achtergebleven bacteriën verwijderen door het gebit regelmatig te laten weken in een speciaal reinigingsmiddel (aff.). Dit voorkomt een vieze adem en andere veel voorkomende kunstgebit problemen.

Klikgebit ’s nachts uit?

Een losse prothese kunt u ’s nachts dus beter uitdoen omdat de kaken anders te snel slinken. Een klikgebit drukt niet op de kaak, en dus geldt dit argument niet. Toch is het beter om ook een klikgebit ’s nachts uit te doen. Ervaring leert namelijk dat als u ligt, het klikgebit los kan schieten. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de wang op de knop of steg drukt. Een loszittend element in uw mond is natuurlijk niet veilig, vooral niet als u slaapt. Doe het klikgebit daarom uit als u naar bed gaat. Ook een gedeeltelijk kunstgebit kunt u om die reden beter ’s nachts uitdoen.