Kunstgebit laten maken

U wilt een kunstgebit laten maken, maar bij wie kunt u dat het beste doen? De tandarts? Een tandprotheticus? Of een tandtechnicus? Er zijn tegenwoordig zoveel tandheelkundige hulpverleners dat u door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel zetten we alle mogelijkheden op een rij.

Het aanmeten van een kunstgebit

Een kunstgebit laten aanmeten, doet u bij een (para)medicus die zowel technische als medische kennis in huis heeft. Ook moet hij of zij kennis hebben van de specifieke anatomie en problematiek van de tandeloze mond. Een kunstgebit laten maken is dus geen zuiver technische handeling. Er komt veel meer bij kijken. Daarom is het belangrijk dat u uw kunstgebit laat maken door een ervaren en gediplomeerde hulpverlener. U kunt een kunstgebit laten maken door:

  • Een tandarts
  • Een tandprotheticus.

Deze professionals hebben de juiste opleiding gevolgd om een kunstgebit of andere gebitsprothese te maken. Een tandtechnicus voldoet niet aan de juiste eisen om een kunstgebit te mogen aanmeten.

Een kunstgebit laten maken bij de tandarts

U kunt in principe bij elke tandarts een kunstgebit laten maken, maar niet iedere tandarts doet het even graag. Sommige tandartsen zijn in andere onderdelen van de tandheelkunde gespecialiseerd of hebben in de praktijk niet de juiste technische voorzieningen om een kunstgebit te maken. Andere tandartsen maken wel kunstgebitten of zijn juist zelfs gespecialiseerd in het vervaardigen van gebitsprothesen. Heeft uw eigen tandarts geen of weinig ervaring met het aanmeten van een kunstgebit? Zoek dan een tandarts die wel over de juiste kennis en ervaring beschikt, of vraag uw tandarts om u door te verwijzen naar een hulpverlener die gespecialiseerd is in het aanmeten van een kunstgebit.

Een kunstgebit laten maken bij de tandprotheticus

U kunt ook een kunstgebit laten maken door een tandprotheticus. Een tandprotheticus is een tandtechnicus die zich heeft gespecialiseerd in het maken van een gebitsprothese, zoals een volledig of gedeeltelijk kunstgebit of een klikgebit. Deze professional beschikt over zowel de technische kennis als medische kennis die nodig is bij het maken van een kunstgebit. Belangrijk verschil met de tandarts: een tandprotheticus meet alleen een kunstgebit aan. Voor andere tandheelkundige behandelingen, zoals het vullen van gaatjes of het verwijderen van tandplak, kunt u dus niet bij de tandprotheticus terecht.

Kan een tandprotheticus ook implantaten plaatsen?

Als u kiest voor een klikgebit, dan worden er implantaten in het kaakbot gezet. Hierop wordt het kunstgebit vastgeklikt, waardoor het niet kan verschuiven. Een tandprotheticus is geen implantoloog en mag daarom geen implantaten plaatsen. Hij/zij kan wel de prothese maken die op de implantaten worden geklikt. Wilt u een klikgebit laten aanmeten door de tandprotheticus, dan zal hij/zij u na het intakegesprek doorverwijzen naar een kaakchirurg of implantoloog. Na het plaatsen van de implantaten gaat u weer terug naar de tandprotheticus voor de rest van de behandeling.

Verwijsbrief voor het maken van een kunstgebit?

Wilt u een volledig uitneembaar kunstgebit of een klikgebit op implantaten laten maken door de tandprotheticus, dan kunt zonder verwijsbrief terecht. Heeft u nog eigen tanden of kiezen in de mond, en wilt u daarom een gedeeltelijk kunstgebit laten maken, dan moet u een verwijzing hebben van een tandarts of implantoloog.

Waarom mag ik bij de tandtechnicus geen kunstgebit laten maken?

Een tandtechnicus heeft een tandtechnische opleiding gevolgd en is gespecialiseerd in het maken van een kunstgebit of andere gebitsprothese. Een tandtechnicus heeft echter geen (para)medische opleiding en heeft daardoor te weinig kennis van de mondholte. De tandtechnicus zal dus altijd samenwerken met een tandarts. Zaken waarvoor u wel terecht kunt bij de tandtechnicus:

  • Het uitzoeken van de kleur en vorm van de tanden die in de prothese komen;
  • Een reparatie van het kunstgebit.

Dit gaat echter altijd in overleg met de behandeld tandarts. Voor het maken van een nieuw kunstgebit zult u dus niet terecht kunnen bij een tandtechnicus die niet samenwerkt met een tandarts.