Het lijkt ideaal, een kunstgebit op implantaten: nooit meer een los gebit, geen pijnlijke drukplekjes meer en zorgeloos eten, lachen en praten. Het goede nieuws is dat inderdaad mogelijk is. Een kunstgebit op implantaten (ook wel klikgebit genoemd) zit vast, schuift niet en u kunt ermee eten wat u wilt. Toch zijn er ook nadelen aan dit systeem. Bovendien kan het zijn dat het plaatsen van implantaten in uw mond moeilijk gaat, of zelfs helemaal niet mogelijk is. Neem daarom voldoende tijd om te overwegen of een klikgebit de beste oplossing is voor uw situatie. Uiteraard kan uw tandarts u goed adviseren bij de keuze voor een kunstgebit.
Wat is een kunstgebit op implantaten?
Bij een kunstgebit op implantaten zit het gebit niet los in de mond, maar wordt het vastgeklikt op ijzeren staafjes die vastzitten in uw kaakbot (vandaar de naam klikgebit). De staafjes worden geplaatst door middel van een kleine kaakoperatie die meestal gewoon in de praktijk van de tandarts, implantoloog of tandprotheticus wordt uitgevoerd. Tijdens de operatie worden er een aantal gaatjes in het kaakbot geboord. Hier worden de staafjes in geplaatst en vervolgens wordt alles goed gehecht. De metalen staafjes groeien in de weken na de operatie vast in het kaakbot. Ze zijn daardoor net zo stevig als de wortels van uw eigen tanden en kiezen. Als de implantaten helemaal zijn vastgegroeid, wordt het klikgebit op de staafjes geplaatst en kunt u uw nieuwe tanden direct gebruiken.
Voor- en nadelen van een kunstgebit op implantaten
Als u een klikgebit overweegt, is het goed om te kijken naar de voor- en nadelen van een kunstgebit op implantaten. Een klikgebit heeft veel voordelen. Het zit goed vast, en gedoe met kleefpoeder of – pasta is dus niet nodig. U hoeft ook niet of nauwelijks te wennen aan het praten of eten met het kunstgebit. En in principe hoeft u nooit meer een nieuw gebit te laten maken omdat het oude niet meer past, zoals bij een los kunstgebit wel het geval is.
Nadelen van een klikgebit
Maar er zijn ook nadelen. Zo moet u zich goed realiseren dat het plaatsen van de implantaten geen peulenschil is. Daarnaast neemt het schoonmaken van een kunstgebit op implantaten meer tijd in beslag dan wanneer u een los kunstgebit heeft. Het tandvlees rond de implantaten moet zorgvuldig worden gepoetst om tandvleesontstekingen te voorkomen. De tijd die u hier dagelijks aan kwijt bent, hangt ook af van het soort kliksysteem dat u kiest: een kliksysteem met een dolderstaaf geeft iets meer schoonmaakwerk in de mond dan bijvoorbeeld een kliksysteem met magneten.
Kunstgebit op implantaten, kan dat altijd?
Om een implantaat in de kaak te zetten is er bot nodig. Dit bot ondersteunt het implantaat, net zoals het vroeger de wortels van uw eigen tanden en kiezen ondersteunde. Als uw gebit net getrokken is, is uw kaak nog stevig en hoog. Maar als er vervolgens een los kunstgebit zonder implantaten wordt geplaatst, dan heeft het kaakbot niets vast te houden. Het kaakbot gaat daardoor slinken: het wordt in de loop der jaren minder hoog en ook wat dunner. Omdat het kunstgebit daardoor vaak los gaat zitten, overwegen veel mensen rond die tijd om over te stappen op een kunstgebit op implantaten.
Wanneer is een klikgebit niet mogelijk?
Besluit u een klikgebit te nemen als de kaak al behoorlijk geslonken is, dan is er onvoldoende kaakbot om een implantaat houvast te geven. Een kunstgebit op implantaten is dan in principe niet mogelijk, tenzij het bot wordt opgebouwd door middel van een operatie. Andere redenen waarom een kunstgebit op implantaten misschien niet mogelijk is:
- U ziet enorm op tegen het plaatsen van de implantaten en wilt niet geopereerd worden.
- Een operatie om de implantaten te plaatsen of om eerst de kaak op te bouwen, is te ingrijpend. Uw gezondheid laat het bijvoorbeeld niet toe om onder narcose te gaan.
- U bent niet in staat om de dagelijkse verzorging van het kunstgebit en de mondholte uit te voeren, waardoor de kans op tandvleesontstekingen rond de implantaten te groot is.
In deze gevallen is het helaas niet mogelijk om een kunstgebit op implantaten te gaan dragen. Overleg in dat geval met uw tandarts welke opties u nog heeft.
Kaakbot opbouwen: toch een kunstgebit op implantaten
Is uw kaak teveel geslonken voor een kunstgebit op implantaten, dan is er een mogelijkheid om de kaak op te bouwen. Dat kan door een stuk eigen bot te transplanteren (eventueel samen met kunstbot) en daarmee uw kaak op te bouwen. Dit betekent wel een flinke operatie waarbij vaak een stuk bot uit de heup wordt gehaald. U moet dan na de operatie niet alleen herstellen van de kaakoperatie, maar u mag ook ongeveer zes weken geen overmatige inspanningen verrichten met de heup. Heel soms wordt voor een kaak opbouwen ook wel een stuk rib of zelfs scheenbeen gebruikt.
Kunstgebit op implantaten en vergoeding
Het ideale moment voor het plaatsen van implantaten is dus als u aan een eerste kunstgebit begint. Op dat punt heeft u waarschijnlijk nog wat eigen tanden en kiezen en is het kaakbot nog mooi hoog en stevig. Vaak kiezen mensen echter voor een kunstgebit op implantaten als ze een paar jaar een gewoon kunstgebit dragen dat steeds losser gaat zitten. Het vervelende is dat zorgverzekeraars naar de hoeveelheid bot kijken als u een machtiging aanvraagt.
Wordt uw klikgebit vergoed door de verzekeraar?
Pas als uw kaken zeer ernstig geslonken zijn komt u in aanmerking voor vergoeding van een kunstgebit op implantaten. Dus eigenlijk komt het erop neer dat u pas implantaten krijgt van de zorgverzekeraar als het (bijna) niet meer kan. Gelukkig worden veel zorgverzekeraars hier steeds soepeler in en geven ze toch regelmatig een machtiging voor een kunstgebit op implantaten, ondanks een ‘te hoge’ kaak. Informeer goed bij uw zorgverzekeraar wat de voorwaarden zijn.