Zit uw kunstgebit los? Dat is vervelend, want eten met een kunstgebit dat loszit, is behoorlijk lastig. Dat geldt ook voor praten met een kunstgebit dat niet stevig vastzit. U kunt in het kunstgebit kleefpasta of kleefpoeder aanbrengen om dit te verhelpen. Dat kan zowel bij een volledige prothese als bij een gedeeltelijk kunstgebit. In dit artikel leest u onder andere hoe kleefpasta en kleefpoeder precies werken, hoe u deze middelen gebruikt en welke soorten er zijn. We vertellen u ook wat de voor- en nadelen van kleefpasta en kleefpoeder zijn.
Wat is kleefpasta/kleefpoeder?

Kleefpasta en kleefpoeder bevatten ingrediënten die werken als een soort lijm. Ze zorgen ervoor dat de prothese zich beter hecht aan het tandvlees. Kleefpasta vult daarbij ook nog eens de ruimte tussen het kunstgebit en de kaak op, waardoor er weer een goed vacuüm kan ontstaan. Dit vacuüm is belangrijk omdat het zorgt voor een stevige hechting van de prothese aan de kaak. Kleefpasta en kleefpoeder zijn dus goede hulpmiddelen als een kunstgebit de neiging heeft om wat losser te gaan zitten. Het kunstgebit blijft beter en langer vastzitten en u kunt goed eten en praten.
Wanneer in een kunstgebit kleefpasta of kleefpoeder gebruiken?

Een gebit dat niet helemaal goed past, kan soms gaan glijden of losraken. Dat geeft problemen met eten, zoals bij kauwen en afbijten. Ook kan er voedsel onder de rand van het kunstgebit komen. Dat voelt niet alleen heel onprettig aan, maar kan ook nog eens nare geurtjes veroorzaken. Praten met een loszittend kunstgebit is ook lastig en kan ervoor zorgen dat u minder goed verstaanbaar bent. Met kleefpoeder (aff.) of kleefpasta (aff.) blijft het kunstgebit beter vastzitten. U kunt deze kleefmiddelen (aff.) gebruiken in situaties waarin u extra zekerheid nodig heeft. Het is niet de bedoeling dat u de kleefmiddelen langdurig gebruikt. Als uw gebit erg loszit, is het tijd om naar de tandarts of tandprotheticus te gaan. Deze kan uw kunstgebit aanpassen zodat het weer goed past.
Wat werkt beter in een kunstgebit: kleefpasta of kleefpoeder?
Of u voor uw kunstgebit kleefpasta of beter kleefpoeder kunt gebruiken, hangt af van de situatie:
- Kleefpoeder (aff.) is vooral geschikt als er niet teveel ruimte tussen het kunstgebit en de kaak zit.
- Kleefpasta (aff.) heeft veel volume en is vooral geschikt als u wat meer ruimte tussen de prothese en de kaak heeft. De pasta vult de ruimtes goed op waardoor er weer een goed vacuüm tussen de prothese en de kaak ontstaat.
Daarnaast speelt uw persoonlijke voorkeur natuurlijk ook een rol. De een vindt kleefpasta in het kunstgebit prettiger, de ander zweert bij kleefpoeder in het kunstgebit. Een kwestie van uitproberen dus.
Hoe gebruikt u kleefpasta of kleefpoeder?
Kleefpoeder en kleefpasta zijn vrij gemakkelijk in gebruik. Volg altijd de instructies op de verpakking of bijsluiter. Zo weet u zeker dat u het kleefmiddel goed aanbrengt. De algemene richtlijnen voor het gebruik van kleefpasta of kleefpoeder zijn als volgt:
Kleefpasta in een kunstgebit aanbrengen:
- Maak uw kunstgebit goed schoon;
- Droog het kunstgebit zorgvuldig af;
- Breng de kleefpasta aan in een dunne lijn of in een aantal stippen, waarbij u de rand van het kunstgebit vrijlaat. Breng liever geen kleefpasta aan op het verhemelte. Er zitten smaakpapillen in het slijmvlies van het verhemelte. U proeft er dus minder van als u daar geen kleefpasta gebruikt;
- Plaats het kunstgebit in de mond en duw de kaken stevig op elkaar;
- Wacht een kwartier voordat u iets eet of drinkt.
Bekijk hier een compleet aanbod van kleefpasta > (aff.)
Kleefpoeder in een kunstgebit aanbrengen:
- Maak uw kunstgebit goed schoon;
- Zorg ervoor dat de binnenkant van het kunstgebit nog vochtig is als u het poeder aanbrengt;
- Strooi een dun laagje poeder in het kunstgebit en schud het overtollige poeder eruit;
- Plaats het kunstgebit in de mond en duw de kaken stevig op elkaar;
- Wacht een kwartier voordat u iets eet of drinkt.
Op zoek naar kleefpoeder? Bekijk dit overzicht > (aff.)
Kleefpoeder/kleefpasta verwijderen

Gebruikt u in uw kunstgebit kleefpasta of – poeder, dan is het schoonhouden van uw kunstgebit extra belangrijk. Restjes kleefpasta of kleefpoeder die vermengd zijn met speeksel kunnen namelijk bacteriën bevatten. Dit kan zorgen voor een slechte adem of andere mondproblemen. Verwijder restjes kleefpoeder of kleefpasta dagelijks van uw kunstgebit met behulp van een zachte borstel (aff.) en lauw water. Eventueel kunt u een speciaal schoonmaakmiddel voor protheses (aff.) gebruiken. Zie ook: aanbod kunstgebit reinigen (aff.)
Hoe lang werkt kleefpoeder en kleefpasta in een kunstgebit?
De werking van kleefpasta is onder andere afhankelijk van wat u eet en drinkt. Ook speelt de samenstelling van uw speeksel een rol, net als de pasvorm van uw kunstgebit. Kleefpasta werkt over het algemeen langer dan kleefpoeder. Kleefpoeder zult u dus vaker moeten aanbrengen. Als u niets eet kan kleefpasta de hele dag voldoende houvast geven. Dranken, met name warme dranken als koffie en thee, lossen de pasta op. Tip: neem altijd een tube kleefpasta (aff.) mee als u naar een restaurant gaat. U kunt dan zo nodig een nieuw laagje kleefpasta in het kunstgebit aanbrengen.
Hoe lang mag u kleefpasta/kleefpoeder gebruiken?
Kleefpasta en kleefpoeder zijn handige, tijdelijke hulpmiddeltjes, maar geen blijvende oplossing. Als uw gebitsprothese niet goed past, moet u er altijd mee naar de tandarts of tandprotheticus om het te laten aanpassen, bijvoorbeeld met een rebasing. Dat is belangrijk, want een slecht passend gebit kan ervoor zorgen dat het kaakbot sneller slinkt. Gebruik kleefpasta of kleefpoeder voor uw kunstgebit daarom niet te vaak en te lang, tenzij de tandarts aangeeft dat er geen andere oplossing is.
Tips om kleefpasta/kleefpoeder niet te lang te gebruiken
Te vaak kleefmiddelen gebruiken is niet goed. Als u er teveel aan went, durft u misschien niet meer zonder kleefpoeder of kleefpasta te eten of te praten. U kunt voorkomen dat u afhankelijk wordt van kleefpasta of – poeder door het incidenteel te gebruiken. Gebruik de kleefpasta of het kleefpoeder bijvoorbeeld alleen als u een etentje heeft of als u op een verjaardag of bijeenkomst veel moet praten. Bent u gewoon thuis en heeft u geen extra fixatie van het kunstgebit nodig, dan gebruikt u het niet. Zo blijft u gewend aan het gevoel van een kunstgebit zonder kleefpasta en zult u niet meteen heel onzeker worden als u een keer geen kleefpasta kunt gebruiken.
De voor- en nadelen van kleefpasta/kleefpoeder
Wilt u voor uw kunstgebit kleefpasta of -poeder gebruiken, dan heeft dat voor- en nadelen. Uiteraard zetten we alle voors en tegens even op een rij.
Voordelen van Kleefpoeder/kleefpasta:
- Kleefpoeder en –pasta zijn een snelle en makkelijke manier om het kunstgebit steviger vast te zetten.
- De meeste kleefproducten bevatten antibacteriële ingrediënten die een slechte adem en tandvleesproblemen helpen te voorkomen.
Nadelen van kleefpoeder/kleefpasta:
- Veel kleefproducten bevatten zink. Onderzoek naar kunstgebit en kleefpasta wijst uit dat deze stof (in grote hoeveelheden) schadelijk kan zijn. Bij normaal gebruik van kleefpasta of kleefpoeder, ook al zit er zink in, kunt u geen problemen krijgen. Doseer het kleefproduct dus altijd met mate en gebruik het kleefmiddel niet te lang. Overigens zijn er tegenwoordig ook veel zinkvrije kleefmiddelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld die van Fixodent (aff.);
- Kleefpoeder ‘knoeit’ wat meer bij het aanbrengen en werkt vaak ook wat korter dan kleefpasta;
- Kleefpoeder/kleefpasta maskeren de problemen van een slecht zittend kunstgebit, waardoor u hier misschien te lang mee rondloopt;
- U kunt afhankelijk worden van kleefmiddelen: u gebruikt het dan niet meer incidenteel, maar elke dag.
Welke soort kleefpasta/kleefpoeder
Er bestaan een aantal merken kleefpasta en kleefpoeder, bekijk hier een compleet overzicht (aff.). De keuze hangt af van uw eigen smaak en gebruik. Hoe goed de kleefpasta werkt, is onder andere afhankelijk van uw speeksel. De hoeveelheid en samenstelling van speeksel verschilt per persoon.
Een aantal veelgebruikte merken zijn Fixodent (voorheen Kukident), Corega en Fittydent.
Kukident kleefpasta (aff.) is een van de bekendste maar heeft zijn naam veranderd in Fixodent. Bezoek de link om te bekijken welke varianten van de Fixodent kleefpasta beschikbaar zijn.
Corega heeft een zinkvrije kunstgebit kleefpasta in twee sterktes, Corega Free (aff.) en Corega Ultra (aff.).

Fittydent kunstgebit kleefpasta (aff.) is ook zinkvrij en deze kleefpasta heeft een neutrale smaak en biedt als enige ook kleefstrips (aff.) aan. Deze strips zijn alleen voor de onderkaak en kunnen op maat worden geknipt.
Naast de Fixodent originele kleefpasta bieden ze ook een extra sterke kleefpasta variant (aff.) aan. Let er wel op dat beide varianten gebruik maken van zink. Er bestaat ook Fixodent kleefpasta zonder zink (aff.) voor als u liever een kleefpasta zonder zink gebruikt.
Alternatief voor kleefpoeder/kleefpasta in een kunstgebit
Het kan zijn dat de tandarts of tandprotheticus geen mogelijkheden meer heeft om u te helpen met een rebasing of nieuw kunstgebit. Dit kan gebeuren als de kaak erg geslonken is; de kaak geeft dan geen houvast meer aan het kunstgebit. Kleefpasta kan dan een uitkomst bieden, ook op langere termijn, mits de pasvorm van het gebit goed is. Het kaakbot zal dan echter wel blijven slinken. Een alternatief is om implantaten te laten zetten. Op deze implantaten komt dan een klikgebit. Als u implantaten heeft, stopt het slinken van de kaken en heeft u een gebit dat stevig vastzit. U heeft dan geen kleefpasta of kleefpoeder meer nodig.