Gelukkig met een kunstgebit

Wel of niet een kunstgebit nemen, voor veel mensen is dit een moeilijke beslissing. Daarom hakken ze de knoop soms pas na jaren door, ook al hebben ze veel last van pijn en andere ongemakken. Mensen die uiteindelijk toch kiezen voor een prothese zijn na de ingreep over het algemeen zeer tevreden en opgelucht. Begrijpelijk, want een kunstgebit heeft heel veel pluspunten. Toch is het ook goed om naar de minderpositieve kanten van een prothese te kijken. In dit artikel zetten we alle voordelen en nadelen van een kunstgebit op een rij. Die informatie is belangrijk bij het kiezen voor een kunstgebit.

De voordelen van een kunstgebit

Een kunstgebit… Het klinkt misschien eng, afschrikwekkend of heel oncomfortabel, als iets waar u nog lang niet aan toe bent. Een onterecht idee, want er zijn juist heel veel voordelen aan een kunstgebit:

  • Een kunstgebit is mooi. Dankzij de moderne technieken is een prothese tegenwoordig nog nauwelijks van een echt gebit te onderscheiden. Uw glimlach knapt er dan ook absoluut van op, net als uw zelfvertrouwen. U hoeft zich nooit meer te schamen voor uw tanden!
  • Een kunstgebit kan gecombineerd worden met eigen tanden en/of kiezen. U kunt namelijk ook kiezen voor een gedeeltelijk kunstgebit Zo vervangt u alleen de elementen die missen en houdt u deels uw eigen tanden.
  • Er zijn verschillende soorten prothesen. Een kunstgebit op implantaten is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor mensen die een prothese zoeken die niet kan schuiven of losraken.

De nadelen van een kunstgebit

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het nemen van een kunstgebit. Een paar voorbeelden van de problemen waar u eventueel tegenaan kunt lopen:

  • Uw tanden/kiezen worden getrokken. Als u een volledige prothese neemt, moeten uw (resterende) eigen tanden getrokken worden. U kunt na die ingreep last krijgen van napijn en nabloedingen, hoewel deze klachten meestal gelukkig snel verdwijnen.
  • Praten met een prothese is wennen. Het praten voelt en klinkt in het begin anders. Dat kan komen door verschillende factoren. Meer informatie (en tips!) over dit onderwerp vindt u in het artikel ‘Praten met een kunstgebit’.
  • Eten met een kunstgebit is wennen. Als u een prothese heeft (net nieuw of al langere tijd), dan kunt u soms moeite hebben met eten. Dat kan diverse oorzaken hebben, die meestal goed verholpen kunnen worden. U leest hier alles over in het artikel ‘Eten met een kunstgebit’.

Goed geïnformeerd kiezen voor een prothese

Als u overweegt een prothese te nemen, dan is het goed om alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen. Op deze site proberen we u zo goed mogelijk te informeren, zodat u weet wat er komt kijken bij het krijgen van een kunstgebit. Dat maakt het kiezen voor een kunstgebit wat makkelijker. Vraag eventueel ook advies aan uw tandarts of tandprotheticus, hij of zij kent uw gebit en kan u goed adviseren bij het wel of niet kiezen voor een prothese.