Een kunstgebit kliksysteem voor elke situatie

Een kunstgebit kliksysteem is een systeem waarmee het kunstgebit houvast krijgt aan de implantaten. Hoe meer houvast, hoe beter, mits u nog in staat bent om het gebit zonder al te veel kracht uit de mond te halen. Het ene kunstgebit kliksysteem is het andere niet. Er bestaan kliksystemen met drukknopjes, met magneten of met een metalen hekje (dolderstaaf). Elk systeem kan gebruikt worden in zowel de onderkaak als in de bovenkaak. In de onderkaak wordt verreweg het vaakst een kliksysteem gemaakt, in het gebied vooraan in de kaak. Maar ook in de bovenkaak kan elk kunstgebit kliksysteem gemaakt worden.

Kliksysteem met drukknopjes

Een kunstgebit kliksysteem met drukknopjes heeft een patrix (bolletje) en een matrix (holletje). De patrix zit vast aan het abutment, dat is het opzetstukje wat op het implantaat wordt vastgezet. De matrix zit vast in het kunstgebit. Het voordeel van drukknopjes is dat ze redelijk makkelijk schoon te houden zijn. Het nadeel is dat ze iets minder vast zitten dan een dolderstaaf. Soms moet de matrix vervangen worden omdat het lam is, maar dat komt niet vaak voor. Dit kliksysteem is vrij klein. Bij sommige mensen is er heel weinig ruimte in de mond, en in die gevallen zijn drukknopjes ideaal.

Kliksysteem met magneten

Bij een kunstgebit kliksysteem met magneten worden er platte opzetstukjes op het implantaat vastgezet die gemaakt zijn van magnetisch metaal. In het kunstgebit zelf zitten dan magneten, boven elk implantaat een. Ook hier is een van de voordelen dat ze redelijk makkelijk schoon te poetsen zijn. Een nadeel is dat de afstand tussen de magneten en de opzetstukjes heel nauw luistert. Als u heel dik tandvlees heeft wat sterk resiliënt (erg indrukbaar) is, dan kunnen de magneten bij het kauwen tegen de implantaten tikken en stuk gaan. De magneten geven redelijk veel houvast. Ook dit kliksysteem is vrij klein van afmeting en kan dus gebruikt worden bij mensen die niet veel ruimte hebben in de mond.

Kliksysteem met dolderstaaf of stegconstructie

Dit is het meest gebruikte kliksysteem. Een dolderstaaf (stegconstructie) is een metalen staafje dat de implantaten onderling verbindt en vastzit in de mond. De staaf is in doorsnee vaak eiervormig en geeft heel veel houvast aan een of meerdere ’ruiters’ die in het kunstgebit zijn gemonteerd. Deze ruiter is de matrix, de staaf is de patrix en ze zitten over elkaar heen geklikt als het gebit in de mond zit. Dit kunstgebit kliksysteem is wat groter, dus er moet wel ruimte zijn in de mond. Meestal is dit geen probleem: de meeste klikgebitten worden juist gemaakt als de kaak erg geslonken is. Het nadeel van dit klikgebit is dat een dolderstaaf wat lastiger te poetsen is. Vaak weegt dat echter niet op tegen het houvast die dit kliksysteem geeft.

Klikgebit schoonmaken

Ecosym Tandpasta Gebitsprothese
Ecosym_Tandpasta_Gebitsprothese (aff.)

Houd er rekening mee dat het schoonhouden van een klikgebit meer tijd kost dan bij een ‘gewoon’ kunstgebit. Afgezien van het feit dat u de prothese reinigen moet, is het vooral ook belangrijk om de implantaten in de mond goed schoon te houden. Gebeurt dit niet zorgvuldig, dan bestaat de kans dat het tandvlees gaat ontsteken. Een paar tips voor het reinigen van het klikgebit en de implantaten in u mond:

  • Gebruik een tandenborstel met zachte haren en een kleine borstelkop. U kunt bijvoorbeeld een kindertandenborstel gebruiken of een elektrische tandenborstel – bekijk aanbod (aff.) – met een opzetborstel voor gevoelige tanden;
  • Poets de overgang van het tandvlees naar de implantaten zorgvuldig. Het is belangrijk dat hier geen bacteriën kunnen gaan woekeren. De tandvleesrand bij deze overgang is gevoelig voor het ontstaan van ontstekingen. Als de ontsteking zich uitbreidt, kan dat uiteindelijk leiden tot het losraken van de implantaten.
  • Boen het tandvlees niet te hard om irritatie te voorkomen.
  • Poets niet met een gewone tandpasta; de schurende bestanddelen kunnen drukknopjes of magneten in het kliksysteem beschadigen. Gebruik liever een speciale tandpasta voor protheses (aff.).
  • Heeft u een klikgebit met dolderstaaf, gebruik dan ook ragertjes (aff.) en/of tandflos (aff.) om de ruimte tussen het staafje en het tandvlees goed schoon te maken.

Welk klikgebit is het beste?

Met drie verschillende kliksystemen vindt u het misschien lastig om een goede keuze te maken. Welk kliksysteem het beste bij uw situatie past, hangt af van een aantal factoren. Een belangrijke overweging is bijvoorbeeld hoe intensief u uw gebit gaat gebruiken. Iemand die regelmatig naar zakendiners moet of spreekt in het openbaar, heeft baat bij een gebit dat zeer stevig vastzit. Het kliksysteem met een dolderstaaf is dan de beste keuze. Speelt houvast een minder grote rol, dan kan een kliksysteem met magneten of drukknopjes ook prima volstaan. Andere kwesties die belangrijk zijn bij het kiezen van een kliksysteem, zijn bijvoorbeeld:

  • Is er voldoende kaakbot om implantaten te plaatsen?
  • Heeft u genoeg of juist weinig ruimte in de mond?
  • Is uw tandvlees dik of normaal?
  • Naar welk klikgebit gaat uw eigen voorkeur uit: welk kliksysteem vindt u makkelijker in en uit de mond te nemen?
  • Hoeveel tijd wilt u dagelijks kwijt zijn aan het schoonhouden van het klikgebit en de implantaten?

Laat u bij uw keuze voor een klikgebit vooral ook adviseren door uw tandarts of tandprotheticus. Hij of zij kent u en uw gebit goed en kan u helpen bij het nemen van een beslissing.