Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, is een veelvoorkomend probleem. Veel mensen denken dat een slechte adem niet meer kan ontstaan als je een kunstgebit hebt. Dit is helaas niet het geval. Iedereen kan last krijgen van een slechte adem, ook mensen met een kunstgebit. In dit artikel leest u meer over de oorzaken van een slechte adem, hoe u een slechte adem kunt voorkomen en wat een kunstgebit en een slechte adem met elkaar te maken hebben.
Oorzaken van een slechte adem
Een stinkende adem kan ontstaan door verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn:
Bevochtigingsspray (aff.) Droge mond. Speeksel helpt een slechte adem te voorkomen. Als u last heeft van een droge mond (xerostomie), dan kan uw adem dus sneller vies gaan ruiken. Een droge mond kan bijvoorbeeld ontstaan door een mondademhaling, door spanning, angst of zenuwachtigheid, of als gevolg van het syndroom van Sjögren. Suikervrije kauwgom (aff.) kan helpen om de aanmaak van speeksel te bevorderen. Er zijn ook speciale bevochtigende sprays (aff.) en gels verkrijgbaar die de speekselvorming bevorderen en/of de mondholte extra hydrateren;
- Slechte mondhygiëne. Voedselresten tussen de tanden of elders in de mondholte zijn een uitstekende voedingsbron voor bacteriën. Deze organismen scheiden stinkende gassen uit. Wie niet goed poetst, kan daardoor last krijgen van een slechte adem;
- Ontstoken tandvlees. Bacteriën vinden het heerlijk om te woekeren onder de tandvleesrand. Ze kunnen daar een ontsteking veroorzaken en dat kan een behoorlijk slechte adem geven.
- Cariës (gaatjes). Ook in rottend tandweefsel als gevolg van een gaatje zitten bacteriën die een slechte adem veroorzaken.
- Bacteriën op de tong. Het oppervlak van de tong is aan de achterkant (dicht bij de keel) wat ruwer. In de groeven kunnen zich gemakkelijk bacteriën nestelen. Een witgele aanslag op de tong is een goede indicatie voor de aanwezigheid van bacteriën. U kunt deze laag eraf poetsen of verwijderen met een tongschraper (aff.);
- Roken/alcohol. Het roken van sigaretten, sigaren of een pijp geeft een slechte adem. Ook overmatig alcoholgebruik kan een vieze adem geven;
- Het eten van sterk gekruid voedsel. Knoflook, ui en andere sterke kruiden zijn heerlijk, maar geven een slechte adem. Omdat de zwavelverbindingen van deze voedingsmiddelen worden opgenomen in het bloed, helpt tandenpoetsen vaak niet voldoende. Een goede mondspoeling (aff.) kan helpen de geur te maskeren, net als een bepaald soort kauwgom die zwavelgassen neutraliseert, bijvoorbeeld CB12 Boost Kauwgom (aff.);
- Bepaalde aandoeningen. Ontstoken amandelen, diabetes, bijholteontsteking, middenrifbreuk; er zijn verschillende aandoeningen die kunnen zorgen voor een slechte adem.
Krijg je van een kunstgebit een slechte adem?
Op zich hebben een kunstgebit en een slechte adem niets met elkaar te maken. Van het dragen van een kunstgebit gaat u niet uit uw mond stinken, mits u de prothese goed schoonhoudt. Voedselresten en eventuele restjes kleefpasta of –poeder kunnen namelijk nare geurtjes veroorzaken. Dagelijks het kunstgebit reinigen helpt een slechte adem te voorkomen. Poets daarnaast ook altijd goed de mondholte en dan met name ook de tong: hier blijven veel bacteriën zitten die een slechte adem kunnen geven.
Slecht passend kunstgebit en een slechte adem
De kans op een slechte adem neemt toe als uw kunstgebit niet goed past. Hierdoor kunnen er namelijk extra veel voedseldeeltjes onder de prothese terechtkomen. Omdat het tussen het kunstgebit en het tandvlees warm en vochtig is, kunnen bacteriën zich snel uitbreiden. Deze organismen zetten de voedselrestjes om in zwavelhoudende gassen, en daarvan gaat uw adem stinken. Heeft u last van een slecht passend kunstgebit en een slechte adem, ga dan langs de tandarts of tandprotheticus om de prothese te laten aanpassen.
Slechte adem voorkomen
Het lastige van een slechte adem: u ruikt het meestal zelf niet. Zo kunt u ongemerkt blijven rondlopen met een adem die niet al te fris ruikt. Een slechte adem is meestal gelukkig goed te voorkomen. Een paar tips om te voorkomen dat u uit uw mond gaat stinken:
Ecosym Gebitsreiniger (aff.) Maak uw kunstgebit dagelijks goed schoon en reinig de prothese eens in de zoveel tijd met een speciale intensieve reiniger – bijvoorbeeld Ecosym Gebitsreiniger Week (aff.) – om hardnekkige aanslag te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld als u het kunstgebit ’s nachts uitdoet.
- Poets dagelijks uw mondholte en besteed daarbij extra aandacht aan uw tong.
- Heeft u een gedeeltelijk kunstgebit, houd uw eigen tanden dan zorgvuldig schoon. Regelmatig poetsen, flossen en stoken helpen een slechte adem te voorkomen.
- Heeft u een kunstgebit op implantaten, houd de implantaten dan ook goed schoon.
- Drink veel water. Het hydrateert uw lichaam en dus ook de slijmvliezen in de mondholte.
- Laat uw kunstgebit regelmatig controleren en meld het direct aan uw tandarts als uw prothese niet goed meer past.
Slechte adem behandelen
Helpen bovenstaande tips om een slechte adem te voorkomen niet, dan is het tijd om professionele hulp te zoeken. De oorzaak voor een slechte adem ligt bijna altijd in de mond. Maak bij aanhoudende klachten een afspraak met de tandarts om te controleren of er sprake is van een ontsteking, gaatjes of een slecht passend kunstgebit. Kan de tandarts niets vinden, ga dan langs de huisarts. Als uw klachten het gevolg zijn van een medisch probleem, kan de arts de oorzaak van uw slechte adem behandelen.