Allergisch voor het kunstgebit

Een prothese is meestal een prima oplossing als het eigen gebit (deels) wegvalt. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige mensen zijn namelijk allergisch voor het kunstgebit. Daar is gelukkig een goede oplossing voor. Maar er zijn ook mensen die ziek worden van een kunstgebit zonder dat er sprake is van een allergie. Hoe zit dat precies?

Kunstgebitallergie symptomen

Een prothese bestaat uit verschillende materialen, waaronder kunsthars. Daar kan niet iedereen even goed tegen. Mensen met een nikkelallergie kunnen bijvoorbeeld ziek worden van een kunstgebit. Dat komt omdat de prothese kleine nikkelsporen bevat. Een kunstgebit allergie is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Jeuk of een brandend gevoel in de mond;
  • Kriebel in de keel, waardoor u moet hoesten of kokhalzen;
  • Opgezet, rood en gevoelig tandvlees;
  • Vervelende smaak in de mond;
  • Slechte adem;
  • Blaasjes of zweertjes in de mond;
  • Droge, opgezwollen lippen;
  • Vermoeidheid, algeheel ziek gevoel.

Hypoallergeen kunstgebit

Mensen die allergisch reageren op het kunstgebit hebben meestal zoveel klachten dat ze de prothese niet kunnen blijven dragen. En dan? Geen kunstgebit meer? Dat is gelukkig meestal niet aan de orde. Bent u allergisch voor het kunstgebit, dan kan de tandarts een speciale prothese voor u laten maken. Daarbij worden er andere materialen gebruikt, waardoor de overgevoeligheidsreacties uitblijven. Vaak kunt u de materialen dan eerst even uitproberen. U krijgt bijvoorbeeld een stukje Luxene (een monomeervrije kunststof) dat u onder uw arm plakt of in de mond houdt. Krijgt u geen klachten, dan gebruikt de tandtechnicus het materiaal voor uw nieuwe, allergievrije kunstgebit.

Allergisch voor het kunstgebit of toch iets anders?

Heeft u na het aanmeten van de prothese klachten die duiden op een kunstgebitallergie? Wacht even voordat u vraagt om een hypoallergeen kunstgebit. Een kunstgebitallergie komt namelijk zelden voor. De kans is groter dat u gewoon moet wennen aan de nieuwe prothese. Vooral als u voor het eerst een volledig kunstgebit draagt, is dat in het begin geen pretje. U kunt klachten krijgen die misschien lijken op een allergische reactie:

  • In het begin heeft u last van pijn in de mond en opgezwollen tandvlees. Eten met de prothese kan dan een drama zijn.
  • Sommige mensen zijn de eerste periode ook misselijk door het kunstgebit. De verhemelteplaat drukt tegen het gehemelte en dat geeft bij sommige mensen een kokhalsreflex.
  • Ook een rare smaak of nare mondgeur kunnen voorkomen, met name als u de prothese niet goed schoonhoudt.

De klachten bij het wennen aan een kunstgebit verdwijnen meestal vanzelf. Dat heeft echter wel tijd nodig. Pas na enkele weken of maanden is uw mond gewend aan de nieuwe situatie en merkt u dat eten en praten met de prothese een stuk beter gaan. Blijven de klachten aanhouden of zijn ze erg hevig, neem dan direct contact op met een tandarts.

Kunstgebitklachten oplossen

Heeft u klachten die doen denken aan een kunstgebitallergie? Overleg dan met uw tandarts. Deze kan uw mond onderzoeken en achterhalen waar de problemen vandaan komen. Soms helpt het om het kunstgebit iets bij te slijpen, zodat de pasvorm verbetert. Ook kan een extra laagje voering in het kunstgebit de klachten verminderen. Gaat het echt om een kunstgebitallergie, dan zal de tandarts een nieuwe, allergievrije prothese laten maken.

Bent u bekend met een allergie voor bepaalde stoffen? Breng uw tandarts hier altijd van op de hoogte als u overweegt om een (gedeeltelijk) kunstgebit te laten aanmeten. Voorkomen is beter dan genezen…