Kunstgebit aan huis

In sommige gevallen is het ideaal om een kunstgebit aan huis te laten maken. Een tandarts of tandtechnicus kan dan bij u thuis komen om uw kunstgebit te repareren of zelfs een geheel nieuw kunstgebit te maken.

Wanneer een kunstgebit aan huis laten maken?

Voor het aanmeten van een nieuw kunstgebit, zijn er meestal een stuk of vijf afspraken bij de tandarts of tandtechnicus nodig. Tijdens die afspraken worden er afdrukken van de kaak genomen en wordt het nieuwe kunstgebit een paar keer (aan)gepast. Helaas is niet iedereen in staat om naar de tandartspraktijk te gaan. Een bezoek aan de tandarts is bijvoorbeeld lastig in de volgende gevallen:

  • Als u slecht ter been, gehandicapt of bedlegerig bent;
  • U beschikt niet over eigen vervoer, kunt geen gebruik maken van openbaar vervoer en heeft geen familieleden of vrienden die u kunnen brengen/halen;
  • Als u erg angstig bent waardoor u een bezoek aan de tandartsenpraktijk niet mogelijk is;
  • Wanneer u om een andere reden niet naar buiten kan, mag of durft.

In deze situaties is het wel zo prettig als de behandelaar naar u komt. Hij of zij kan dan uw kunstgebit aan huis repareren of aanmeten.

Hoe werkt een tandarts aan huis?

Een tandarts kan veel behandelingen, die normaal gesproken in de praktijk worden uitgevoerd, ook aan huis doen. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van het gebit, het vullen van gaatjes, het trekken van kiezen of het verwijderen van tandsteen. Ook het maken van een kunstgebit aan huis is mogelijk. De tandarts of tandprotheticus neemt alle benodigde apparatuur en instrumenten mee. Een tandarts aan huis beschikt onder andere over:

  • Een opvouwbare behandelstoel;
  • Mobiel röntgenfoto-apparaat;
  • Draagbare operatielamp;
  • Steriele wegwerpinstrumenten.

Een tandarts aan huis kan op de meeste plekken aan de slag. Het enige waar u voor hoeft te zorgen is een stopcontact. De meeste behandelingen worden precies zo uitgevoerd als in de praktijk. Een tandarts aan huis is dus net zo veilig en hygiënisch als wanneer u naar de praktijk zou gaan.

Hoe wordt een kunstgebit aan huis gemaakt?

Een tandarts aan huis beschikt vaak ook over een mobiel tandtechnisch laboratorium. Daarmee kan een kunstgebit thuis worden gerepareerd, bijvoorbeeld als het gebroken is of als het niet meer zo goed past. De behandelaar kan de prothese bij u thuis vakkundig lijmen of een voering aanbrengen aan de binnenkant. Heeft u een geheel nieuw kunstgebit nodig, of gaat het om uw eerste kunstgebit, dan kan een tandarts of tandtechnicus ook alleen een afdruk nemen van uw mond. De prothese wordt daarna in de praktijk gemaakt. Als het kunstgebit af is, komt de behandelaar weer naar u toe om het kunstgebit te plaatsen. Hij of zij trekt dan zo nodig ook uw resterende gebit, gewoon bij u thuis.

Klikgebit aan huis, kan dat ook?

Een ‘gewoon’ kunstgebit thuis laten aanmeten is over het algemeen geen probleem. Als u een klikgebit aan huis wil laten aanmeten, dan is dat een ander verhaal. Een klikgebit is een kunstgebit op implantaten. Implantaten zijn metalen schroeven die in het kaakbot worden gezet en waaraan de prothese later wordt bevestigd. Het implanteren kan een tandarts niet thuis uitvoeren. Dit gebeurt bij een implantoloog of bij de kaakchirurg in het ziekenhuis. Een klikgebit aan huis laten aanmeten is dus helaas niet mogelijk. Een tandarts aan huis kan de prothese zelf natuurlijk wel thuis aanpassen, bijvoorbeeld als deze is gebroken of beschadigd.

Niet iedere tandarts komt aan huis

Niet iedere tandarts of tandprotheticus beschikt over mobiele apparatuur. Daardoor biedt niet iedere behandelaar de service om een kunstgebit aan huis te maken. Kan uw eigen tandarts u niet van dienst zijn, zoek dan naar een tandarts die wel bij u thuis komt. Te lang rondlopen met een slecht passend kunstgebit kan namelijk veel klachten veroorzaken en dat is jammer. U kunt daardoor bijvoorbeeld slechter eten of praten. Ook kunt u door een slecht passend kunstgebit een slechte adem krijgen, of pijn in de kaken. Deze problemen kunnen snel verholpen worden met een nieuw of aangepast kunstgebit. Gelukkig zijn er steeds meer tandartsen en tandprothetici die service aan huis aanbieden.

Extra kosten voor kunstgebit aan huis?

In de meeste gevallen wordt het aanmeten en repareren van een kunstgebit vergoed door de basisverzekering. Sommige (maar niet alle) tandartsen aan huis brengen extra kosten in rekening. Zo compenseren ze de onkosten die ze maken voor benzine- en autokosten en het aanschaffen van de benodigde apparatuur. Vaak wordt dit bedrag ‘voorrijkosten’ genoemd. Soms kunt u deze extra kosten vergoed krijgen van uw aanvullende zorgverzekering. U kunt dat het beste vooraf bij uw zorgverzekeraar checken.