Uw kunstgebit herstellen

Een kunstgebit moet goed passen. Helaas komt het weleens voor dat de pasvorm niet (meer) optimaal is. Zo kunnen er drukpunten ontstaan of kan de prothese losser gaan zitten. Dit is vervelend, want een kunstgebit dat niet goed meer past, kan problemen veroorzaken. Het kan ook gebeuren dat het kunstgebit kapot gaat, bijvoorbeeld als u het laat vallen. Een tandarts of tandprotheticus kan in deze gevallen het kunstgebit herstellen.

Knellend kunstgebit herstellen

Als u een nieuw kunstgebit heeft, kunt u in het begin last krijgen van drukplekjes. Op die punten zit de prothese te strak of steekt er bijvoorbeeld net een klein randje uit dat het tandvlees irriteert. De tandarts of tandprotheticus kan het kunstgebit herstellen door het bij te slijpen. Hierdoor vermindert de druk op het tandvlees en verdwijnt de pijn.

Loszittend kunstgebit repareren

Als u het kunstgebit al een poosje heeft, kan het losser gaan zitten. Dat komt omdat de kaken blijven slinken. Er ontstaat op den duur dus meer ruimte tussen het tandvlees en de prothese. Een slecht passend kunstgebit geeft de volgende klachten:

  • Slechter kunnen eten met het kunstgebit: er komen voedselresten onder de prothese of het gebit schiet los bij het kauwen of bijten.
  • Slechter kunnen praten met het kunstgebit: u gaat bijvoorbeeld een beetje slissen, mensen verstaan u minder goed of het gebit schiet los als u hard lacht of roept.
  • U voelt zich onzeker en durft niet meer voluit te praten, lachen of eten in het bijzijn van anderen.

Veel mensen proberen deze klachten te verhelpen met kleefpasta of kleefpoeder. Dat is echter geen blijvende oplossing. U kunt beter de tandarts of tandprotheticus vragen of hij/zij het kunstgebit herstellen kan. Dit gebeurt door middel van een techniek die ‘rebasen’ wordt genoemd.

Kunstgebit rebasen

Als het kunstgebit na verloop van tijd te groot is geworden voor u kaken, gaat het loszitten. Een rebasing van het kunstgebit zorgt ervoor dat het weer beter past. Rebasen betekent eigenlijk het opvullen van het kunstgebit. De tandarts of tandprotheticus brengt dan een soort voering aan in de prothese. Deze voering vult de ruimte tussen de kaak en de prothese op. Hierdoor sluit het kunstgebit beter aan en verminderen de klachten.

Hoe werkt het rebasen van een kunstgebit

Bij een kunstgebit rebasing neemt de tandarts of tandprotheticus een afdruk van uw kaak met behulp van een afdruklepel en afdrukpasta. Hierna zult u enige tijd het gebit moeten missen. De tandtechnicus of tandprotheticus zal nu in het laboratorium de basis van uw kunstgebit herstellen. Meestal duurt het een paar uur voordat u het gebit weer kunt ophalen.

Kunstgebit herstellen na een breuk

Een kunstgebit kan kapot gaan. U kunt het bijvoorbeeld laten vallen, waardoor er een stukje afbreekt, een tand uitvalt of zelfs de hele prothese doormidden breekt. Als uw gebit kapot is, moet de tandarts of tandprotheticus uw kunstgebit herstellen, ook al is er maar een klein stukje af. Scherpe randen of een verminderd houvast kunnen namelijk vervelende klachten geven.

Een tandtechnicus kan in de meeste gevallen het kunstgebit repareren. Dankzij de moderne technieken en speciale apparatuur en instrumenten, kunnen zelfs ernstig beschadigde protheses gemaakt worden. Meestal kan dat ook nog binnen een dag. U hoeft dan niet lang zonder kunstgebit te lopen.

Kunstgebit beschadiging voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Als u de prothese zorgvuldig behandelt, gaat het langer mee en voorkomt u beschadigingen of breuken. Een paar tips:

  • Het kunstgebit schoonmaken, gaat het beste met een zachte borstel en een speciaal reinigingsmiddel. Zo voorkomt u het ontstaan van krasjes en andere oppervlakkige beschadigingen.
  • Bewaar uw kunstgebit in een speciaal bakje. Laat het nooit los rondslingeren.
  • Reinig het kunstgebit af en toe met een krachtig middel dat aanslag verwijdert (aff.). Dit houdt de prothese mooi, maar voorkomt ook een slechte adem door een kunstgebit.
  • Poets uw kunstgebit altijd boven een kom water of volgelopen wastafel. Als het kunstgebit dan uit uw handen glipt, valt het in het water en beschadigt het niet.
  • Laat uw kunstgebit regelmatig controleren op slijtage en beschadigingen door de tandarts of tandprotheticus. Hij/zij controleert dan ook meteen de pasvorm van de prothese.

Zelf kunstgebit herstellen

Gebeurt er toch een ongelukje met uw kunstgebit, ga dan niet zelf sleutelen aan de prothese. Uw kunstgebit repareren met secondelijm of andere middeltjes maakt de zaak alleen maar erger. U brengt de prothese daarmee extra schade toe, en een tandtechnicus zal dan meer moeite hebben met de kunstgebit reparatie. Ook het zelf opvullen van een te groot kunstgebit is niet verstandig. Ga met een slecht zittend of beschadigd kunstgebit dus altijd naar de tandarts of tandprotheticus. Hij of zij kan het kunstgebit repareren op een professionele manier.