Kunstgebit in één dag: wat is er mogelijk?

Een kunstgebit in een dag laten aanmeten of uw kunstgebit in 1 dag laten repareren. Kan dat eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leest u meer over de mogelijkheden van een spoedreparatie of – plaatsing van een prothese.

Tanden trekken en nieuw kunstgebit op dezelfde dag

Niemand wil lang zonder gebit rondlopen. Met de huidige technieken is dat gelukkig ook bijna niet meer nodig. Als u een kunstgebit laat aanmeten, zal de tandarts of tandprotheticus uw kunstgebit direct na het tanden trekken plaatsen. Dat betekent echter niet dat uw kunstgebit in een dag gemaakt wordt. Normaal gesproken verloopt het aanmeten van een kunstgebit in verschillende stappen:

  • Allereerst wordt er een afdruk van de kaken genomen. Aan de hand hiervan wordt een afdruklepel gemaakt die precies aansluit bij de vorm van uw mond.
  • Met de afdruklepel worden er definitieve afdrukken van uw kaken gemaakt. Zo weet de tandtechnicus precies hoe de prothese gevormd moet worden.
  • Als derde stap wordt de beetbepaling Hierbij wordt gekeken naar de stand van de tanden en kiezen in de prothese, zodat u goed kunt eten met het kunstgebit.
  • Als het kunstgebit bijna klaar is, kunt u het voorlopige model passen. De tanden en kiezen zitten dan nog niet definitief vast.
  • Pas bij de vijfde afspraak is de prothese klaar en kan deze geplaatst worden. De tandarts zal vlak daarvoor uw laatste tanden trekken. Het nieuwe gebit wordt dus direct over de wonden geplaatst. Dit heeft als voordeel dat het nieuwe gebit als een soort pleister werkt waardoor de kaken sneller genezen.

Bij het aanmeten van een kunstgebit gaat u dus in één dag van uw oude (eigen) gebit naar een kunstgebit. De tandarts of tandprotheticus is echter al een paar weken daarvoor begonnen met het aanmeten en (laten) maken van de prothese. Dit eerste kunstgebit wordt ook wel een immediaatprothese (noodgebit) genoemd. Na een paar maanden, als de kaken goed genezen zijn van het trekken, kan de prothese worden aangepast zodat het prettiger zit.

Sneller een kunstgebit aanmeten

Bij sommige behandelaars kunt u een kunstgebit in minder stappen laten aanmeten. De tandarts of tandtechnicus maakt dan gebruik van nieuwe technieken, zoals het digitaal scannen van de kaak en het frezen van een prothese uit een stuk. U bent dan in twee of drie afspraken klaar. Deze technieken kennen veel voordelen: zo hoeft u bijvoorbeeld niet meer te happen in een afdruklepel vol met ‘klei’. Het nadeel is wel dat deze snellere methode niet bij iedereen kan worden toegepast. Uw behandelaar weet of u in aanmerking komt voor een digitaal kunstgebit.

Nazorg na het plaatsen van een prothese

Na het trekken van uw tanden en het plaatsen van het kunstgebit in een dag is niet alles meteen koek en ei. U heeft napijn van het trekken en moet eerst wennen aan de prothese. In het begin kunt u misschien nog maar moeilijk eten en praten met het kunstgebit. Ook kan het zijn dat het kunstgebit na een paar dagen minder goed past of dat het knelt. De tandarts of tandprotheticus kan in dat geval het kunstgebit herstellen door de prothese bij te slijpen. Hierdoor vermindert de druk op het tandvlees en verdwijnt de pijn. Deze reparatie is meestal in een dag klaar.

Implanteren en nieuw kunstgebit in een dag?

Als u kiest voor een kunstgebit op implantaten (ook wel een klikgebit genoemd), heeft u vaak al een ‘gewoon’ kunstgebit. Dit is namelijk een voorwaarde die de zorgverzekering stelt als u in aanmerking wil komen voor een vergoeding van het klikgebit. Bij een klikgebit kunt u het nieuwe gebit niet direct dragen. Nadat de schroeven in uw kaak zijn geïmplanteerd, moeten deze namelijk eerst goed vastgroeien in het bot. Dat duurt enkele weken tot maanden. Tot die tijd kunt u het oude kunstgebit blijven dragen. De tandarts heeft deze prothese wel zodanig aangepast dat de kaken niet teveel belast worden. Pas als de implantaten goed vastzitten, kunt u het nieuwe kunstgebit gaan dragen.

Klikgebit in een dag

Enkele klinieken bieden u de mogelijkheid om implantaten én een klikgebit in een dag te plaatsen. Daarbij worden ‘s ochtends uw tanden en/of kiezen getrokken, waarna er direct implantaten in de kaak worden gezet. Vervolgens wordt direct het nieuwe gebit geplaatst. Deze methode is niet zonder risico’s: het probleem met zo’n klikgebit in een dag is dat de implantaten moeilijker vastgroeien in de kaak als ze direct belast worden. Het slagingspercentage is dan ook lager dan de standaard methode waarbij eerst de implantaten vastgroeien en pas daarna het klikgebit wordt geplaatst.

Kunstgebit in een dag laten repareren

Soms gaat een kunstgebit stuk. Er is bijvoorbeeld een hoekje af of de prothese is na een val finaal doormidden gebroken. In de meeste gevallen kan uw tandarts of tandprotheticus het kunstgebit in een dag repareren. U hoeft dan niet zonder gebit over straat.

Ook als het kunstgebit na verloop van tijd niet meer lekker zit, kunt u het kunstgebit in 1 dag laten herstellen. De prothese kan losser gaan zitten doordat uw kaken slinken. De tandarts of tandprotheticus kan dan een extra laagje in het kunstgebit aanbrengen waardoor de prothese beter aansluit. Dit wordt een ‘rebasing’ genoemd.